Orange Is The New Black Dizisi Hakkında Görüşler, Konusu Ve Dizi Eleştirisi

16:32 | 0 yorum


Kısa olarak yazarımızdan bahsettikten sonra müthiş bir başarı sağlayan, izleyiciler tarafından 3. Sezonunun heyecanla bekleddiği Orange İs The New Black'ten bahsedeceğiz ..

Piper Kerman , son derece iyi bir aile tarafından yetiştirilmiş tahsilli zeki bir kadındır . Günün birinde Alex Vause adlı bir kadına aşık olan Piper , uzun süreli bir ilişki yaşar . Gayet şatafatlı bir hayata yelken açmıştır ve paralar adeta havada uçmaktadır . Bu yeni yaşama kapılan Piper Kerman , paranın kaynağının uyuşturucu karteli olduğunu ve kendi isminin de içersinde bulunduğunu yıllar sonra öğrenecektir , öğrenmekle de kalmayıp on beş aylık hapis cezası çekmek zorunda kalacaktır .







( Piper Kerman )

İşte tüm bunlar yaşanmış ve bitmiş bir şekilde başlıyor dizi . Piper Kerman , Alex adlı kadından sonra kendisine bu sefer Larry adlı yakışıklı bir erkek bulmuştur . Cinsel tercihi dahil hayatında birçok şey değişmiş bir halde , hapishaneye gitmek üzere son hazırlıklarını yapmaktadır . Nişanlısı konumunda ki Larry , arabayla sevgilisini hapishaneye bırakır ve Piper için hapishane hayatı başlar .

Bu anda bizde izleyiciler olarak kadınlarla dolu bir hapishanede yaşanan olayları izlemeye başlıyoruz ama arada sırada kameralar Piper'in nişanlısı Larry'i ve Piper'in hayatındaki diğer insanlara da çevriliyor . Bir hapis cezasının tüm bu karakterler üzerindeki etkileri çok güzel bir şekilde bizlere ulaşıyor .




Hapishane de birbirinden ilginç kişilerle tanışan Piper yeni yaşamına ayak uydurmaya çalışır . Fakat bu ,onun için hiç de kolay olmayacaktır . Amacı hiçbir belaya bulaşmadan hapishanede ki süresini doldurmaktır , lakin bela sürekli peşinden gelir . Çok zor günler geçiren Piper , ilerleyen zamanlar da daha da zor günler geçireceketir .

Eski sevgilisi Alex'İn de aynı hapishane yer alıyor olması sebebi ile , eski defterler bir kez daha günyüzüne çıkıyor . Piper-Alex-Larry üçgeni gittikçe daralacaktır . Bu üç karakter arasındaki çatışmalar izleyiciler açısından olumlu elbette . Senaryo ve okuyucuların da güzel olması diziyi daha da çekici hale getiriyor .

Taylor Schilling ( Piper Chapman ) ve Paplo Schreiber (George Pornstache Mendez ) oyunculukları ile ön plana çıkıyor .

Dizi'den bahsedecek olursak ,Dizinin ikinci sezonu da tıpkı ilki gibi yine 13 bölümden oluşuyor. Yine her bölümde farklı bir karakterin hapishaneden önceki hayatına odaklanıyor ve kalan sürede de Piper'ın macerasını izlemeye devam ediyoruz.

İlk bölümde Piper tahliye için başka bir hapishaneye naklediliyor ve bu sayede farklı bir hapishene ortamına daha şahit oluyoruz. Ama tabii ki Piper gibi biz de eski hapishane ortamını özlüyoruz. Tahliye Alex'e yarıyor, o salıveriliyor fakat Piper yeniden eski hapishenesine gönderiliyor. Sevgilisiyle de ayrılan Piper, çok daha zor günler geçirmeye başlıyor. Sevgilisinin, en yakın kız arkadaşı Polly ile birlikte olmaları ise Piper için son nokta oluyor.

İkinci sezonun en önemli olaylarından biri ise hiç kuşkusuz, haspihanenin eski dönemlerinde en çok korkulan isim olan Vee'nin tekrar hapisheneye girmesi ve siyahlar ile beyazların arasının açılmasında başrol oynamasıdır. Sigara ve uyuşturucu ticareti ile kısa sürede hapishenede en çok korkulan ve saygı duyulan biri hale gelecektir tekrardan. Fakat sezon finalinde tam kaçtığı sırada araba çarpmasına (çarpan kaçak mahkum bilinçli olarak yaptı) üzüldüm. Umarım ölmemiştir de tekrar izleyebilme fırsatı buluruz üçüncü sezonda.

Red'in mutfağı kaybetmesi ve işin başına Latin kadınların geçmesi de yine bahsedilmesi gereken bir konu zira bu değişim hapishane dengelerini iyiden iyiye değiştirdi. Eski gücünü kaybeden Red, küllerinden yeniden doğmak için Altın Kadınlar'la planlar yapacaktır.

Hapishane yönetiminde de çalkalanmalar meydana gelecektir. Natalie'nin yaptığı yolsuzlukları gün yüzüne çıkaran Piper sayesinde Joe Caputo başa gelecektir ve buna istinaden de Piper'ın başka bir hapishaneye transferi engellenecektir.

Harika bir karakter değişimine sahne olduğumuz Sam Healy ise mahkumlar için "Güvenli Bir Yer" adında bir etkinlik düzenler. İlk zamanlarda olumlu sonuç verse de, zamanla katılımın sıfıra indiği için büyük bir hayal kırıklığına uğrar. Sevdiği kadının değişiminde önemli bir rol oynadığı Healy'i oynayan Michael Harney bir tebriği hak ediyor. Harney haricinde çok iyi bir oyunculuk daha var dizide, hatta en iyisi olmaya bile aday: Uzo Aduba'nın canlandırdığı Suzanne 'Crazy Eyes' Warren karakterini izlemek oldukça keyifli.


Aslında söylenecek daha bir sürü şey var fakat daha fazla uzatmayayım.


Laura Prepon
Rol: Alex Vause


Taylor Schilling
Rol: Piper Chapman


Jason Biggs
Rol: Larry Bloom


KİŞİSEL YORUM : Çok iyi bir dizi. İlk bölümü garip gelse de izledikçe sevilen, hatta sonra baya bildiğin kendisine hayran bırakan bir dizi. Bi' kere çok çeşitli kadın profilleri var dizide... Yan karakterler olarak nitelendirebileceğimiz bu karakterlerin hayatına kısa kısa bakışlar atmamız aslında bize iyi ve kötünün nasıl içiçe olduğunu ispatlamıyor da neyi ispatlıyor?

Hepsinin kendine özgü nedenler var ve empati kurmamak imkansız. Diğer yandan dizi bence birçok insanın sandığı gibi "beyaz kadın dramı" falan değil. Evet öyle gibi başlıyor ama ilerleyen bölümlerde asıl karakterimiz Piper'ın nasıl da farklı biri olduğunu-yada tam tersi aslında hep öyle ama modern dünyaya nasıl uyum sağladığını- görüyoruz. Bunu özellikle Alex'le olan ilişkisinden anlayabiliriz bence. Bu arada ilk bölümlerdeki "fazla" cinselliğin dikkat çekmek amacı ile stratejik bir şey olduğunu düşünüyorum, nitekim bu da diğer bölümlerde daha yerinde ve dozunda cinsellikle dengeleniyor.Jenji Kohan muhteşem bir iş başarmış bence, Weed'si izlemedim fakat çok övgüsünü aldım yani kıyaslama yapamıyorum ama sadece bu yapımıyla bile bundan sonraki yapımlarında referans olabileceğini anladım. Sizce başyapıt mı bilmem de benim favori dizilerim arasında baya yükseklerde OITNB. Öyle ki dizi bence kendisinden beklenmeyecek derecede objektif bakıyor bir çok olaya. İkili ilişkilerde öyle bir noktadan yakalıyor ki adamı "hassss... doğru lan" falan diyosunuz. Bir çok dialogu etkileyici buldum ben, özellikle Piper'nın banyoda mahkum bir öğrenciyle girdiği dialog var ki duvarlara falan yazılmalı bence.

Hani dizi için OZ'un kadın versiyonu falan diolar ya tam olarak öyle değil içinde bolca komedi de var diğer yandan dram dozu da yüksek Soundtrack'in bir dizi için ne kadar önemli olduğunu gösterdiği için de ayrı bir övgüyü hak ediyor yapım. Açılış jeneriğinden tutun da bölüm sonlarındaki müziklere kadar şarkı ve sahne müziği seçimleri tek kelimeyle 10 numara bence


orange is the new black nasıl bir dizi, orange is the new black dizi yorumu, orange is the new black izle, orange is the new black yorumları, orange is the new black konusu, dizi yorumları, yabancı dizi,

Kategori: , , , ,

0 yorum