Dabbe: Bir Cin Vakası Filmi Hakkında Görüşler, Konusu Ve Film Eleştirisi

14:05 | 0 yorum

   Yönetmenliğini Hasan Karacadağ'ın üstlendiği 2012 yapımı bir Türk korku filmini inceleyeceğiz bugün. 


   Olaylar Ceyda T. adlı evli bir kadının başından geçiyor. Dolayısıyla ailesi de onun hikayesine dahil oluyor. Ceyda T. eşi Sinan ve kızı Burcu'yla beraber güzel, sorunsuz bir hayat yaşarken uyurgezerlik problemiyle doktora başvuruyor, fakat zamanla olayın sadece basit bir uyurgezerlikten ibaret olmadığı ortaya çıkıyor. Özellikle Sinan, eşi Ceyda için endişeleniyor ve uyurgezerlik esnasında saldırganlaştığından bahsediyor. Bunun üzerine Ceyda'nın evinin hemen hemen her köşesine kameralar yerleştiriliyor ve durumu daha iyi belirlemek amacıyla her saniyeleri kayıt altına alınıyor. İşte olaylar bu kayıtların çevresinde gelişiyor.


   Film yaşanmış bir olaydan esinlenerek çekilmiş, yani burada bahsedilen Ceyda T.'nin hikayesi gerçek. Aynı zamanda filmin içine sözkonusu kayıtlardan da bazı kısımlar eklenerek gerçeklik unsurları arttırılmaya çalışılmış. Film aynı zamanda Dabbe serisinin 3. filmi olarak geçiyor. Ancak daha önceki filmleri izlememiş olanlar da bu filmi izleyebilir çünkü filmlerin birbiriyle bağlantısı yok.

   Film hakkında kişisel yorumlarıma geçecek olursam; 110 dakika süren filmin yaklaşık ilk 40 dakikası gerçekten sıkıcı. Ceyda'nın gece uyanması akabinde eşi Sinan'ın ardından uyanması ve hiçbir ışığı açmadan onu bulmaya çalışması başlı başına bir korku filmi klişesi mesela. Ayrıca filmin görüntü kalitesi amatör kayıtlar sebebiyle zaman zaman düşüyor ya da görüntüleri çeken Sinan olduğu için kamerayı çok sarsabiliyor. Her ne kadar gerçekçi olması için bunlara başvurulsa da bu durum gözünüzü yorabilir, konsantrasyonunuzu azaltabilir.


   Filmin son 40 dakikasında Sinan'ın arkadaşı Zafer'in vasıtasıyla bulunan ve eve çağırılan Sadık Hoca filme gereken aksiyonu katmış. Sadık Hoca bahçede ve evin diğer yerlerinde cinlere dair ilginç ve gerçekçi delilleri buldukça tüylerinizin ürpermemesi mümkün değil. Hocanın profesyonel yorumlar yapması, din ekseninde cinlerin gerçekçiliğini açıklaması olayın gerçek olma ihtimalini arttırıyor ve film sizi içine çekmeye başlıyor.


   Sinan'ın cinlerin musallat olduğu ve olay yerine yakın olan Derunce köyüne giderek araştırma yapması güzel bir detaydı. Fakat Sinan bir sahnede araştırma yapmak üzere bizzat cinlerin girip çıktığı ve hatta evin kapısına işaret koyduğu bir eve giriyor. Evden gelen garip sesler üzerine deli gibi korksa da hala evi terketmiyor. Bu durum olayın tüm ciddiyeti bozuyor. Yahu ev cinli işte, evin cinleri geldiler, sana işaret yolladılar, sen hala "N'oluyor yaa" havasındasın. Orada normal bir Türk olsa arkasına bile bakmadan kaçardı tabii ki, o durumda insanda araştırma ruhu mu kalır?

   Daha fazla spoiler vermemek adına film hakkındaki genel görüşlerimi burada sonlandırıyorum.

   Özetle Bu Filmi Kimler Beğenebilir?
  •    Korku filmi klişelerinden sıkılmamış olanlar, korku filmi izlemeye doyamayanlar
  •    "Biraz ürkütsün yeter, kurgu-mantık hataları önemli değil" diyenler
    Eğer korku filmlerini çok seviyorsanız ve boş vaktinizi değerlendirmek istiyorsanız fena bir film değil. Ürküttüğü yerler gerçekten oldu. Fakat izlemezseniz pek bir şey kaybetmezsiniz, zira piyasada kendisine benzeyen çok sayıda film var.

Anahtar Kelimeler : dabbe, bir cin vakası, cin, korku, korku filmi, dabbe bir cin vakası hakkında izleyici yorumları, dabbe filminin tüm serileri, dabbe bir cin vakası oyuncuları hakkında tüm görüşler

Kategori: ,

0 yorum