Arabesk Filmi Hakkında Görüşler, Konusu Ve Film Eleştirisi

05:36 | 0 yorum

Başrollerini Şener Şen ve Müjde Ar gibi iki dev oyuncunun paylaştığı, aynı zamanda sinemamızın ilk absürt komedi örneklerinden sayılabilecek Arabesk filminden bahsedeceğiz bugün.


   Arabesk'i diğer Türk filmlerinden ayıran şey şüphesiz ki konusu değil ironik bakış açısı. Aslında film diğer birçok Türk filminde görebileceğiniz bir çıkış noktasını konu ediniyor: Ağa kızı olan Müjde ve fakir bir ailenin oğlu olan Şener çocukluktan beri birbirlerini sevmektedir. Fakat Müjde'nin babası sosyal sınıf farklılığından dolayı (klasik zengin kız-fakir oğlan klişesi) kızını Şener yerine Kaya adında biriyle evlendirmeye çalışır. Düğün gecesi evden kaçan Müjde'nin İstanbul'a gittikten sonra başına gelen türlü olaylarla film akıcı bir şekilde ilerler.


   Film saf-su katılmamış bir komedi. Ya da şöyle diyelim, arabeskle güldürmeyi başarabilen ender filmlerden! Eğer Türk filmi klişelerini saçma buluyorsanız, izlerken "off kesin böyle böyle olacak şimdi, bu da nereden çıktı, bu kadar da olmaz" gibi tepkiler veriyorsanız ve izlerken hem zevk alıp hem de dumur oluyorsanız Arabesk tam size göre bir film! Arabesk'in içine tüm Yeşilçam klişeleri ince ince döşenmiş ve her birine itinayla gönderme yapılmış. Bu göndermeler gizliden değil açık açık yapılırken filmin akışı da bozulmamış ve başarılı bir şekilde ilerlenmiş. Açıkçası filmi izlerken 1988 gibi bir yılda sinemamızın böyle bir filme şahitlik etmesinden oldukça gurur duydum.


   Öte yandan, filmde müziklerin çok fazla ve ön planda kullanılması filmin komedi-müzikal türüne kaymasına da yol açmış. Filmi belki bu konuda eleştirenler olacaktır ama ben Yeşilçam filmlerinin çoğunda arabesk tarzı müzikler bolca kullanıldığı için, filmde bu kadar çok müzik kullanılmasaydı bir şeylerin eksik kalacağı görüşündeyim. Ayrıca filmde Müjde Ar ve Şener Şen'in seslerinden şarkılar dinlemek bana ayrı bir zevk verdi, iyiki başka ses sanatçılarıyla çalışılmamış diye düşündüm. Oyuncuların şarkıları bizzat söylemesi filme ayrı bir hava ve profesyonellik katmış. Müziklerin birçoğu arabesk olsa da insanın ağzına takılabilecek türden, şimdiden uyarmış olalım :)


   Özetleyecek olursam; hayatın bambaşka olduğu dönemlerde çekilen saf Türk filmlerini izlemeyi seviyorsanız fakat zaman zaman Türk filmlerindeki klişelerden sıkılıyorsanız bu filmi mutlaka tavsiye ederim. Arabesk, Yeşilçam'da eleştirilmesi gereken ne varsa sizin yerinize eleştirmiş ve ortaya müthiş oyunculuklarla bezenmiş, eğlenceli bir film çıkmış.


Dipnot: filmin müziklerine bir göz atmak isterseniz sizi böyle alalım :)


anahtar kelimeler : arabesk, arabesk filmi, arabesk filmi konusu, arabesk filmi ne anlatıyor, arabesk filmi müzikleri, komedi filmi, komedi filmi önerisi, şener şen, şener şen filmleri, müjde ar, müjde ar filmleri

Kategori: , , , ,

0 yorum