The Theory of Everything (2014) Filmi Hakkında Görüşler - Film Eleştirisi

15:08 | 0 yorum

  Stephen Hawking'in ilk eşi Jane Hawking'in kitabından uyarlanan, aynı zamanda birçok dalda Oscar'a aday olarak gösterilen ve önümüzdeki hafta ülkemizde de vizyona girecek olan The Theory of Everything filminden bahsedeceğiz bugün.



  Film, Stephen Hawking'in Cambridge University'deki günlerinden başlayıp neredeyse günümüze kadar olan yaşamını konu ediniyor. Esasen filmin türü dram olduğu için ve Jane Hawking'in kitabından uyarlandığı için, Stephen Hawking'in bilimsel çalışmalarına filmde biraz daha az yer verilmiş. 


  Stephen Hawking'in hayatına baktığımız zaman onun 20'li yaşlarda acı bir şekilde ALS hastalığına yakalandığını görüyoruz. Aslında filmin ortalarına bile gelmeden bize yansıtılan bu gerçek filmdeki duygu yoğunluğunu bir hayli artırıyor. Jane'in hastalığı bilmesine rağmen herşeyi göze alarak Stephen'la evlenmek istemesi ve zorluklarla, fedakarlıklarla geçen evlilikleri filmin ana temasını oluşturuyor.


  İnternette okuduğum genel yorumlarda bazı kesimlerin filmi 'yetersiz' bulduğunu gördüm. Filmde Stephen Hawking'in bilime yaptığı katkılara sınırlı yer veriliyor, bu doğru. Fakat filmin adı 'Stephen Hawking'in Yaşamı' veya vaat edilen konu Stephen Hawking'in bilime katkıları değil. Filmin genellikle Hawking'in evliliğini, duygusal ve bilinmeyen yönlerini konu aldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Kaldı ki filmin afişine baktığınızda da Jane ve Stephen'ın el ele olan fotoğrafını görebilir; filmin ağırlıklı olarak onların ilişkilerine yönelik olduğu çıkarımını yapabilirsiniz. Ayrıca tüm hayatını bilime adamış ve fizik alanında çok büyük başarılara imza atmış birinin çalışmaları böyle bir filme de zaten sığdırılamazdı, bir şekilde tümü yansıtılsa da film bu kadar ilgi çekici olmazdı diye düşünüyorum.


  Film hakkındaki yorumlarıma geçecek olursam, ilk söyleyeceğim şey Eddie Redmayne'in büyüleyici performansı olacak. Stephen Hawking rolünü başarıyla kotaran Redmayne, çoğu sahnede bize "Bu bölümde Hawking'in kendisi oynamış olmalı" diye düşündürüyor. Özellikle ALS hastalığının geçiş aşamalarını ve Hawking'in karmaşık iç dünyasını bize yansıtmakta çok çok başarılı olan aktörün filmin bu denli güzel olmasındaki payının çok büyük olduğunu düşünüyorum. Belki de Eddie Redmayne yerine başka bir oyuncu tercih edilse bu film bu kadar içimize işlemezdi. Bu yüzden "En İyi Erkek Oyuncu" oscarını kesinlikle hakettiğini düşünüyorum.


  Filmde en sevdiğim şey, umut ve kararlılık gibi iki baskın duygunun gözümüze sokulmadan çok ince dokunuşlarla bize dibine kadar hissettirilmesi oldu. Oyuncuların rollerini layığıyla yerine getirmeleri bunun en önemli etkeni belki de. Fakat elbette filmin eleştirilecek noktaları da vardı. Her ne kadar film bize geniş bir yelpazede bilimsel bakış açısı vaat etmiyor ve sunmuyor olsa da; Stephen'ın hayatındaki başarı basamaklarını daha net görebilmemiz ve olaylar arasında bağlantı kurabilmemiz için daha çok veriye ihtiyaç vardı bence. Örneğin; Stephen Hawking bir anda dünya çapında ünlü oldu, uluslararası bilim programlarına ve törenlerine katıldı. Bu aşamalar bize hissetirilmedi, şahsen ben 'Ne ara bu kadar ünlü oldu yahu?' dedim. Yani filmde duygular yoğun bir şekilde verilmeye çalışılırken, senaryoda bazı şeyler gözardı edilmiş. Belki de bu yönetmenin bilinçli bir tercihidir, filmdeki boşlukları hayalgücümüzle doldurmamızı istemiştir. Fakat ben biyografik filmlerde bu durumu sevmediğim için bunu sizlere olumsuz bir görüş olarak sundum.


  Özetleyecek olursam; Einstein’dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilen bir bilim dehasının hayatının bilinmeyen noktaları hakkında özel bilgiler edinmek, onun verdiği psikolojik ve fiziksel savaşa sinema ekranından da olsa tanıklık etmek inanılmaz keyifliydi. Stephen Hawking hakkında bilmediğim birçok şey öğrendim; akıcı ve duygu yüklü, müthiş oyunculuklarla bezeli güzel bir film izlemiş oldum. Özellikle biyografik film izlemeyi sevenlere kesinlikle tavsiyemdir.




anahtar kelimeler : stephen hawking, stephen hawkingin hayatı, the theory of eveything, the theory of everything filmi nasıl, dram, dram filmi, dram filmi önerisi, biyografi filmi, biyografi filmi önerisi, biyografik film, biyografik film önerisi, oscar, oscar ödülleri, oscar adayları 2015, eddie redmayne, fizik konulu filmler, vizyondaki filmler, vizyona girecek filmler

Kategori: , , , , , , , ,

0 yorum