Bollywood Sineması ve En İyi Hintli Oyuncular ve 3 Hint Filmi

14:58 | 0 yorum

Hindistan’da ilk hareketli imajlar oluşturma çabası, 1892’de Mahadeo Patvardhan ve iki oğlu tarafından gösterilmiştir. Hindistan, ilk sinema gösterimi yapan Asya ülkesidir. Lumiere kardeşler 7 Temmuz 1896’da ilk kez Bombay, Watson’s Hotel’de film gösterimi gerçekleştirdiler. Bunlar kısa metrajlı filmlerdi. Elle boyanmış ilk renkli film de yine Bombay’da Tivoli Tiyatro’sunda 1897’de gösterildi (filmin adı Can-Can Dansı idi).



Hintliler 1912 ile 1998 yılları arasındaki 86 yıl içinde tam 30.500 filme imza attılar. Bunlar yaklaşık 30 ayrı dil ve lehçede idi. 1998’de yapılan 693 filmden 153’ü Hindi, 133’ü Tamil, 124’ü Telugu, 72’si Kanarez, 69’u Malayalam, 48’i Bengali, 19’u Oriya, 18’i Marathi, 15’i Gucarati, 11’i de Pencabi dillerindeydi.

Hollywood'dan sonra dünya'nın ikinci büyük sinema endüstrisine sahiptirler . Hindista'nın ilk filmi 'Raja Harishchandra'nın (King  Harishchandra) ,Hindistan sinemasının  babası olarak bilinen Govind  Phalke'nin yönetmenliğinde 1913'te çekildi . 




Govind Phalke çalışırken (solda)

Dünyanın hemen her bölgesinde izleyiciye sahip Bollywood , özellikle Güney Asya ülkelerinde büyük bir hayran kitlesine sahip . 
Hint aktör ve aktrisler arasında da dünyaca ünlü isimler yer alıyor . Bunlardan en tanınanı , güzelliğiyle göz kamaştıran Aishwarya Rai .


Bollywood dışında da bazı filmlerde oynayan Aishwarya Rai 'nin büyük bir hayran kitlesi var .

Kendine has danslarıyla da meşhur olan Hint Sineması , 'Slumdong Millionaire' filmiyle tanınırlığını iyice artırdı . 


Danny Boyle'un yönetip Simon Beaufoy'un yazdığı 2008 Britanya yapımı Akademi ödüllü film, Hint yazar ve diplomat Vikas Swarup'un Boeke Ödülü sahibi ve Commonwealth Yazarları Ödülü adayı "Q and A" adlı kitabından uyarlandı.
Filmin başrollerinde Dev Patel, Anil Kapoor ve Saurabh Shukla yer aldı. Loveleen Tandan daha sonra yapım aşamasında yaptığı önemli katkılar nedeniyle yönetmen Danny Boyle tarafından filmin ortak yönetmeni olarak ilan edildi.


Film Telluride Film Festivali ve Toronto Uluslararası Film Festivali'ndeki gösterimlerin ardından 12 Kasım 2008'de sınırlı olarak gösterime girdi ve birçok övgü ve ödül kazandı, ardından 26 Aralık 2008'de Birleşik Devletler'de ve 9 Ocak 2008'de Birleşik Krallık'ta geniş çapta gösterime girdi. Filmin Hindistan galası 22 Ocak 2009'da Mumbai'de yapıldı. Slumdog Millionaire, Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri'nde aday gösterildiği altı dalın beşinden ödül aldı. Film 11 Ocak 2009'da En İyi Drama Filmi Ödülü de dahil aday gösterildiği dört kategoride de ödülün sahibi oldu. Film ayrıca BAFTA Ödülleri'nde aday gösterildiği on bir dalın yedisinde ve Akademi Ödülleri'nde aday gösterildiği on dalın sekizinde ödül sahibi oldu.
Yeni Kuşak hint sineması gelenekselin dışında filmlerle de dikkat çekiyor . Bunu örneklerinden biri 'Murder 3 ' isimli film 



Randeep Hooda, Aditi Rao Hydari, Sara Loren'in oynadığı filmde üç kişilik bir aşk öyküsü anlatılıyor.

HİNT SİNEMASI'NIN ÖNEMLİ OYUNCULARI 

 AAMİR KHAN  ( 14 MART 1965 )                                                                                                                                                                                             

Aamir Khan için Hint sinemasının 'Tom Hanks'i denilir . Oynadığı ve yönettiği filmlerle 7'den 70'e herkesin beğenesini kazanan oyuncu 30 KASIM 2011'de UNİCEF'in ulusal barış elçisi seçilmiştir . Aamir Khan yapımcılığını yaptığı filmleri 'Aamir Khan Productions'un elinden çıkarmaktadır . Bollywood'un en çok para kazanan oyuncusu konumundadır . 

SHAHRUKH KHAN ( 2 ARALIK 1965 )




Bollywood'un en çok sevilen ve takip edilen oyuncularından olan Shahrukh Khan  '' Bollywood'un Kralı ' ünvanını taşımaktadır  .  2005  yılında Hint Sinemasına kazandırdıklarından dolayı Padma Shri ile ödüllendirilmiştir . Oyunculuğunun yanında yapımcılık , sosyal aktivisliği de yapan oyuncu Khan Dreamz Unlimited  ve Red Chilles Entertaiment adlarında iki yapım şirketine sahiptir .Bunların yanında Kolkata Knight Riders isminde bir kriket takımı ortağı olan oyuncu, motor sporlarında da Super Series isimli takımın da sahibidir. 2008 yılında Newsweek Khan’ı dünyanın en güçlü 50 ismi arasında göstermiştir. MY NAME İS KHAN filminde olduğu gibi bir Hindu ile evlidir .Dünyada en fazla hayranı bulunan Oyuncu olduğu tahmin edilmektedir .(Yarım Milyar). Kendisi takdire şayan bir oyuncudur .

AMİTABH BACHCHAN ( 11 EKİM 1942 )


Amitabh Bachcman  1970'lerin başında ' öfkeli genç adam ' olarak Bollywood Sinemasında ün saldı . Amitabh Bachchan’ın kariyerini seçmesinde tiyatro ile ilgilenen annesinin payı oldukça büyüktür. Filmlerde rol almasını teklif eden annesidir.Kendisini  , Slumdog Millionaire'de bir imzasını alabilmek uğruna tuvalet çukuruna atlanan oyuncu olarak izledik. 2005 yapımı Black  filmi ile izleyenlerde büyük bir etki yaratmış ve filmi izleyen herkes hayran kitlesi konumuna gelmiştir. Sholay filmiyle Hindistan'da yeri yerinden.Filmin sonunda ölünce kıyamet kopmuş, seyircinin baskısı ile esas adamımızın ölmediği ikinci versiyonu çekilmiştir.

KAREENA KAPOOR ( 21 EYLÜL 1980 ) 


Daha çok ünvanı Bebo olarak da bilinmektedir.Kareena Kapoor, Bollywood  filmlerinin en çok takip edilen ve beğenilen aktrislerindendir .Kariyeri boyunca 9 kez aday olduğu Filmfare Ödülü’nü 6 kez kazanan oyuncu, rol aldığı film türlerinde de önemli mesafeler kat etmiştir.1951 yılındaki Awaare filmiyle tüm dünyada gönüllerde taht kuran ünlü aktör Raj Kapoor’un torunu olan, Randhir Kapoor, Babita ve ablası Karisma gibi film sektöründe yer alan önemli bir ailede dünyaya gelen Kareena, çok genç yaşlardan itibaren flaşların önünde yer alıyordu. Ancak ilk oyunculuk deneyimini 2000 yılında Refugee filmi ile yaptı. 2001'de rol aldığı Kabhi Khushi Kabhie Gham, o yıl deniz aşırı ülkelerde önemli bir market başarısı elde etti ve o tarihe kadar da en önemli ticari başarılardan biri oldu.Güzel oyuncu 2007 yılında Jab We Met filmindeki rolüyle Filmfare En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. Tüm zamanların en büyük hasılatını yapmış olan 3 Idiots filmindeki rolüyle olumlu eleştiriler aldı. Daha sonra Golmaal 3, Bodyguard, Ra.One gibi başarılı filmlerde de rol alan Kareena, Hint film endüstrisinin en önemli aktrislerinden biri oldu.

Özel yaşamında ise 2007 yılından itibaren kendisi gibi oyuncu olan Saif Ali Khan ile birlikte olan oyuncunun birlikteliği halen devam etmektedir.

 KAJOL MUKHERJEE ( 5 AĞUSTOS 1975 )


Oyunculuk hayatının başlangıcında 'Baazigar' filmiy'le kendisini tanıtdı.1995'den kendisini şanslı olarak görebilen Kajol, o zamanki yeni ama başarılı olan yönetmen Aditya Chopra'nın 'Dilwale Dulhaniya Le Jayenge' filminin Başrolünü oynama şansınKajol Bollywood aktör Ajay Devgan ile evli. 'Kabhi Kushi Kabhi Gham'dan sonra 5 sene hiç film çekmemesine rağmen, ailesine ve kızı Nysa'ya(*20.Nisan 2003) kendisini adamak istediği için, 2005'de yine gazetelerin başlıklarında yer aldı, çünkü elmas satan bir firma için reklam yapıp, kendi kocasıyla da reklam filmi çekti.

2006 yılında 'Fanaa' (tercüme: imha) ile sahneye büyük bir geri dönüş yaptı. Yönetmen Kunal Kohli ve filmde baş rol arkadaşı Aamir Khan. Kör bir Kaşmir'den gelen kızın rolünü oynadığı için, çok ödüller kazandı.ı yakaladı. Film büyük bir başarı ile sinemalara girdi ve Hint sinemasında alışılmadık bir derecede uzun süre oynadı. Mumbai'daki bir sinemada 12 senedir hiç durmadan bu film yayınlanmakta. Aktör Shahrukh Khan ile Kajol şu altı film'de - Baazigar (1993), Karan Arjun (1995), Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995), Kuch Kuch Hota Hai (1998) ve Kabhi Khushi Kabhie Gham (2001), My Name İs Khan (2010) başarılı bir çift oldular.

  EN İYİ 3 HİNT FİLMİ 

1) 3 İDİOTS 



Bütçe 1,645,502 $
Hasılat 80,000,000 $

2) MY NAME İS KHAN 



Bütçe 12,000,000 $
Hasılat 42,345,360 $

3) Kahaani



Bütçe 1.460.000 $
Hasılat 18.930.000 $
-----

Benim çok sevdiğim ve beğenerek izlediğim Bollywood'i sizlere elimden geldiğince anlatmaya çalıştım  . Bu benim ilk yazım hatam olmuşsa affola :) Bu yazıyı sizlere ulaştırmam da büyük emeği olan Ali Arslan'a şükranlarımı sunuyorum .

Anahtar Kelimeler: Son zamanların en iyi hint yapımı filmleri, boolywood filmleri hakkında her şey, en iyi bollywood filmleri, hint filmleri ve oyuncuları hakkında bilgiler, dünyanın en iyi hint yapımı fimleri

Kategori: , ,

0 yorum